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Dear Mr. Ochoa:

This letter responds to your inquiry emailed to the Federal Aviation Administration (FAA)
Office of the Chief Counsel on June 3, 2015, requesting clarification on whether the
“instrument training time” specified in 14 Code of Federal Regulations (CFR) part 141
Appendix C (4) concerning whether or not a student may log all the time flown in a 14 CFR
part 141, Appendix C Instrument Rating Course as instrument time toward the 35 hour
requirement outlined in the appendix. You also present a scenario in which you ask whether all
the training time on a 1.6-hour flight with 1 hour of instrument instruction in simulated
instrument conditions and .6 hours of training not in simulated instrument conditions can be
counted for the purposes of meeting the 35 hours of instrument training time in part 141
Appendix C.

The Office of Chief Counsel referred your inquiry to the FAA’s General Aviation and
Commercial Division (AFS-800) for a response.

You have provided the following facts. The company you represent holds an FAA air agency
certificate with an approved Training Course Outline (TCO) for an Instrument Rating course
with Instrument Helicopter rating. You stated that you have been in contact with your
jurisdictional Flight Standards District Office (FSDO) and their position on the regulations and
FAA policy is that the 35 hours of “instrument training” must include only time flown in
which instrument training is received from an authorized instructor under simulated or actual
instrument conditions. You also provided excerpts from 14 CFR along with legal
interpretations issued by the FAA, with explanations as to your understanding and
interpretation of the applicable sections of these documents.

For purposes of this response, the AFS-800 position is that the 35 hours of instrument training
and flight training required by part 141 Appendix C is not required to be wholly accomplished
under simulated or actual instrument conditions. Therefore, with regard to the scenario you
presented, the entire 1.6 hours of training may be counted toward the 35 hours.



The FAA realizes that this regulation, when originally drafted, could have been made clearer
with regard to the specific training required within the 35 hours. The FAA will reexamine the
policy and guidance on TCO approvals to improve clarity and consistency.

If you have any additional questions, please contact the FAA Airman Certification and
Training Branch, AFS-810 at (202) 267-1100.

Sincerely,
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James A. Viola
- Manager, General Aviation and Commercial Division, AFS-800
Flight Standards Service
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